сряда, 10 декември 2008 г.

О, майко моя, родино мила, защо тъй жално, тъй милно плачеш *Свалиха портрет на Левски заради ”гейски” (!) устни информира dir.bg, но не особено гръмко както би трябвало, а някак си под сурдинка, но пък какво от това, простено им е, все пак знаем, че не са особено обективна медия (както и повечето у нас, ама това ще го разгледам в някоя друга публикация). Простите и необразовани хора най-лесно се манипулират. Ненапразно хората са казали-прост народ, слаба държава. Ние затова сме на това дередже. Явно комунистическата върхушка би искала хората да не познават своята история и борците за свободата на България, още повече през погледа на творци. Видях портрета и невиждам нищо "гейско" в него. Левски е един, мотива за премахване на картината и самото заглавие ме карат да ми се повдига. Господа управници, (да, вие който крадете и не Ви пука много - много за това какво мисли народа), предлагам Ви лесен начин да постигнете това което целите, а именно беден и необразован народ, който лесно може да бъде манипулиран съгласно финансовите Ви, политически и други амбиции: направете образованието незадължително, а за тези които все пак отидат да се учат, премахнете изучаването на Ботев, Вапцаров, Славейков, Вазов...изтрийте от учебниците по история съдбата на Левски, Ботев и другите борци за Българската история...премахнете изучаването на изкуството, но помнете, някои от нас знаем, помним и ще разказваме !

*
"Обесването на Васил Левски" е последната песен на Ботев. Създадена е вероятно към края на 1875 г. Напечатана е в "Календар за 1876 година" под образа на Васил Левски.

5 коментара:

 1. Понеже съм фенка на автора, първото, което си помислих е, че напълно подкрепям неговата теза за портрета на Левски. Както във всяко изкуство така и в рисуването са важни подхода, мисленето, усещането на твореца. Ако някой иска да гледа картина с точно възпроизвеждане на образ – да си гледа фотографии. В тази картина образът е доста приличен, неприлична и нелогична е случката с картината. По две причини: абсолютно тъпото решение на директора на галерията и тъпия абсолютизъм, който се е вселил в народа ни (извод от мненията във форума на dir.bg, в който Слави ме препрати в началото на поста си).

  Абсолютизмът е модел на силно централизирано държавно управление, при което владетелят упражнява неограничена върховна власт, без ефективен контрол от страна на представителна институция. При тази форма на управление се създават бюрократичен апарат, постоянна армия и полиция. Абсолютизмът в Европа преобладава през 16-18 в. (справка Уикипедия).

  Играта на думи ми дойде случайно, но форумът на dir.bg ме накара да се замисля..колко малко са хората, които мислят като Слави...жалко.

  ОтговорИзтриване
 2. Права си, може би заглавието на статията трябваше да бъде Абсолютизмът....

  ОтговорИзтриване
 3. По ирония на съдбата...Илия Добрев, изиграл ролята на Джингиби (Левски)във филма "Демонът на империята" на режисьора Вили Цанков е бил гей.
  Информация от http://www.bulpress.net/article/5843
  ..."Във Военния театър беше известен като хомосексуалист артистът Илия Добрев - изключителен артист."

  ОтговорИзтриване
 4. Честно казано, личното ми мнение е, че щом човек върши добре това което прави "изключителен артист" - не ме интересува какви са предпочитанията му, стига да не парадира с това. А за Левски или добро или нищо!

  ОтговорИзтриване
 5. Именно - по-добре 10 филма и 100 картини за Левски, без значение от дребните детайли, но нека да не е нищо - нека да ги има!

  ОтговорИзтриване