четвъртък, 11 декември 2008 г.

Глътка въздух, уважаеми нещастници*


ВАС отмени част от наредбата за следенето в интернет.

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени чл.5 от Наредба № 40 на министъра на вътрешните работи и председателя на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС), като противоречащ на Конституцията и Европейската конвенция за правата на човека. Текстът позволяваше без особена мотивировка ДАНС и МВР да събират информация за електронната поща, разговорите по Skype и IM, разговорите и съобщенията изпратени по GSM и т.н. Делото беше заведено от неправителствената организация Програма "Достъп до информация"


Ашкулсум, аферим, машала, анджак !

Нещо хубаво се случи в България (днес с голяма буква го пиша), можете ли да повярвате?

Пълният текст на решението на съда тук


Според съда, така формулираният текст не поставя условия, препятстващи злоупотреба с възможността да се нарушават конституционно гарантирани права на гражданите. Не е предвидено препращане към специалните закони - НПК, Закон за специалните разузнавателни средства, Закон за защита на личните данни, в които са конкретизирани предпоставките за допускане достъп до определени данни, свързани с личния живот и личните данни на отделната личност.

Довечера ще се черпи ! :)

*Цъкни тук

1 коментар:

  1. Не се развълнувах, възторгнах и почуствах удовлетворена...просто не им вярвам. Както констатира една европейска емисарка за България - "или нямат адекватни закони, или не ги спазват".

    ОтговорИзтриване