петък, 5 декември 2008 г.

НЕ давайте пари на Първанов..Даже и за Коледа !!!


Както и повечето неща, до които се докосва Първанов, и “Българската Коледа“ се превърна в цинична, нагла и лишена от всякакъв човешки смисъл подигравка с хората на България. Те биват призовавани да даряват пари в една кампания, чието главно предназначение е да показва президента на републиката като състрадатален, грижовен и социалноотговорен.

И хората даряват – често и последните си стотинки – след като държава, президентски и партийни спонсори, обръчи от фирми и друга хищна паплач вече са прибрали от тях каквото са могли под формата на данъци, убийствени цени, директни кражби от бюджета. Последният случай – президентските съпартийци и наглите кражби на президентските спонсори станаха причина Европа да спре 220 милиона евро, предназначени за българите. Само една от близките до президента фирми – „Еврофиго” на Людмил Стойков и Марио Николов, беше принудена да върне на САПАРД неправомерно получени 3 милиона лева – колкото вероятно ще събере и тазгодишната „Българска Коледа”.

Затова на тези хора – и най-вече на главатаря им Георги Първанов – не трябва да се дарява нищо, даже на Коледа. Те убедително вече са доказали, че всички пари, до които се докоснат, изчезват с космическа скорост. Никакви пари, никаква аванта. Те и без това са си взели достатъчно.

Нагло и цинично е да искаш от хората да даряват пари за уж благовидна кауза, когато правителството не спира да думка тъпана, че има 5 милиарда лева излишък. Само с един подпис на финансовия министър Пламен Орешарски в „Българската Коледа” могат да влязат 10 и повече пъти пари, отколкото измъчените хора са успели да съберат за 5 години досега. И с тези пари най-после да се създаде държавен фонд за лечение на тежко болни деца, та нещастните родители да не обикалят като просяци държавата.

Но не. По-хубаво за президента е просълзени майки и бащи да му целуват ръка и да се просълзяват на новогодишното му слово.

Солидарност – дрън-дрън.

И още нещо, което също е важна причина да не се дават пари, когато Първанов и компания ги искат.

До този момент – вече шеста година – „Българската Коледа” не е регистрирана по законите на страната като юридическо лице. Няма ясна информация кой чисто физически нарежда плащанията, нито се знае публично кои са хората, влизащи в комисията, разпределяща средствата. За 5 години не са публикувани, нито представени на Сметната палата каквито и да било финансови отчети, нито са правени финансови одити – или поне никаква такава публична информация не е огласена.

Ясно е само едно – Първанов прави имидж със стотинките на българите и с нещастието на болните деца.

Не му давайте нито стотинка. Ако имате желание и възможност, дайте пари, но изберете вие на кого да ги дадете – като свободни граждани на свободна държава.

А Първанов да си вземе от спонсорите и да дарява.

Не вярвам да му откажат.

dir.bg

1 коментар:

  1. Случайно попаднах в блога ти, неслучайно те аднах. Откъде у теб, изтъкана oт всякакви шарени нишки личност такава социална и политическа ангажираност? Хм... и толкова млад...харесва ми призива ти, макар че досега съм дарявала и не само чрез sms-и. Обаче Гоце прекали - идиотско-циничното отношение на държавата към тежкоболните деца е престъпление, което не може да се замести с благотворителност. Още повече когато тази благотворителност целенасочено е планирана като президентски PR инструмент.

    ОтговорИзтриване