четвъртък, 5 март 2009 г.

майор "Майор"

"Майор Майор беше роден прекалено късно и прекалено посредствен. Някои хора се раждат посредствени, други постигат посредственост, на трети посредствеността се налага отвън. Майор Майор бе придобил посредствеността си по трите начина. Дори между съвсем незначителни хора той се отличаваше със своята незначителност и на всички, които го срещаха, той винаги правеше впечатление с това, че с нищо не прави впечатление." пише Джоузеф Хелър в гениалния си и много любим мене роман - Параграф 22. Параграфа по който обаче се раздават ордени и звания в нашата мила татковина незнам как да нареча. Може би Параграф "45+още малко" (години стигат). Днескашната водещата новина на повечето официозни медии ме навява на тези мисли. Та така де, все едно няма хиляди проблеми за решаване, ами ни занимават със чисто-новото звание на другарката Емел Етем - "майор от мобилизационния резерв", вместо да се заемат както си му е реда с организиране на потенциалните им избиратели за изборите (които дори няма да са 2 в 1), като ги изпратят по разни СПА екскурзии за сметка на бюджетният излишък, та да могат тези закоравели червени бабички и дядовци да разправят на другите гласуващи под строй колко са готЕни и добри от БКП-то и колко е "кадърен" СтаниШЕФ и прочие там каквото се говори в пенсионерските клубове. Тоест, ако тя е майор, то аз трябва да съм поне полковник, но мисля, че ще е по-редно тя да е ”шалвар фатмак”. И тогава аз ще командвам така: "Фатмак,уздур! Баджаклар калдър! Лежешком!"...Колко ли истински офицери паднали в бой за майка ни България се обръщат в гроба като разбират за това "велико" дело?

4 коментара:

 1. Хехехе, яко :) Сигурно сме писали по едно и също време! Новината определенно си заслужава :)

  ОтговорИзтриване
 2. колко от релсите са положени от цигани и турци. "Г-н Полковник" или който и да си. Не изпозвайте и БДЖ щото може да са опасни релсите.
  Колко жилишни блока са напраюени пак от тях. Да не изброяваме всичко. Престанете да гледате в купата на другия. Говорите че сте били толерантни към хората от другите националности. но само с циганите и турците се ядете. Явно толкова ви сече пипито. Ако имате нещо против някого идете и с него се разправяйте на прехвърляъте вина върху целия етнос. А за това колко бойци са паднали за България не са виновни циганите и турците. След 1878 г РБ не е воювала с Турция а с своите съюзници. И другото което е колко турци са паднали в бой за България когато са били в армията това знаете ли го. Кога ще ги почетете и тях.
  Но вие неможете да го признаете щото не ви отърва нали.

  ОтговорИзтриване
 3. Predi da zapochna da govoria s VAS, izlezte ot anonimnostta i posle moje da govorim (prostete za latinicata)

  ОтговорИзтриване
 4. Здравей, Слави,

  Мисля си, че сега, когато започна процесът на обявяване на сътрудниците на Държавна сигурност, на базата на документални материали трябва да започнат и анализите и документалните филми за обявените за "врагове на народа", уволнените за "груба фашистка дейност" и т.н. /погрома върху интелигенцията ни/, да се разнищи историята на България от времето на тоталитаризма.

  Не за да има нови жертви, досиетата на важните отдавна са прочистени, тях няма да намерим, но на базата на съществуващото все още да се преосмисли тази част от историята ни, за да бъдат предпазени бъдещите поколения от подобни грешки.

  България е част от мрежата за изучаване на близкото историческо минало, в началото на април в "Хилтън" ще има международна конференция. В Германия този процес е много напреднал. Трябва да започне и у нас.

  Ние, българите, трябва да знаем повече за близката си история. Незнанието доказва бавността на прехода в България.

  Любима Йорданова, политически лингвист,
  ljubima@abv.bg

  ОтговорИзтриване