сряда, 25 март 2009 г.

Внимание! Интернет КРИЕЛ опасности

Обръщам Ви внимание на последната глупост на която попаднах в интернет, очевидно и фанансово подплатена от Министерството на Вътрешните Работи. Публикувам я тук със няколко уместни коментара... защо го правят господи ???
----------------
ВНИМАНИЕ! ИНТЕРНЕТ КРИЕ ОПАСНОСТИ! (това е нещо ново за тях май)
Областна дирекция на МВР – Русе
ПРЕДУПРЕЖДАВА:
Компютърните измами са все по-често явление при използването на Интернет (всъщност не са по - чести, просто вече се говори повече за тях)!
Можете да бъдете подмамени чрез:

* Получаване на електронно съобщение, че печелите крупна сума от лотария или томбола. От вас се иска да преведете пари, за да получите печалбата си.
* Получаване на молба за помощ от различни по националност роднини на президенти или министри /най-често нигерийски/. От вас се иска отново да преведете пари по посочена банкова сметка (всъщност става въпрос а нигерийска примка, старо но добре сте се сетили).
* Получаване на предложения за работа и др., като посочените телефони са импулсни, без да ви предупреждават за това (това вече е българска примка).
* Получаване на електронно писмо, в което измамниците се представят за банкови служители или служители по сигурността, искат от Вас да попълните в бланка личните си данни, данни от кредитни и дебитни карти, потребителски имена и пароли за достъп до друга лична информация (phishing?).
* Получаване на електронно писмо, чиято цел е при отварянето му компютърната ви система да бъде заразена с опасен софтуер, който да я постави под контрола на измамниците (вируси, троянски коне... чак пък...).
ВНИМАНИЕ
Повечето измами имат следните характеристики:

* Източникът на електронното писмо е непознат за получателя (както и повечето писма които получавате по принцип);
* Позовават се на официални източници и звучат официално (звучат или изглеждат?);
* Предупреждават за трагични последствия, за да увеличат безпокойството;
* Предупреждават за опасен софтуер, който унищожава хардуер(какво по...?);
* Играят си със страховете на хората, като споменават неясни технологии;
* Съдържат противоречива информация;
* Съдържат правописни и граматически грешки;
* Включват молба да изпратите писмо по електронна поща на всички, които познавате;
* Не предоставят адрес в Интернет, който може да бъде проверен (в тази връзка вашият електронен адрес защо в АБВ, нямате ли 6 долара за един домейн да си регистрирате?).

АКО ПОЛУЧИТЕ ПОДОБНИ СЪОБЩЕНИЯ, ПРЕДИ ДА ОТГОВОРИТЕ,
проверете информацията от други източници.
Бихте могли да се посъветвате с полицейския си инспектор или да подадете сигнал на cyber_odmvr_ruse@abv.bg
Издава се по проект „Превенция на престъпленията в Интернет” на ОД на МВР –Русе с финансовата подкрепа на Министерството на вътрешните работи във връзка с прилагането на Проблемно- ориентиран подход за осигуряване на ред и сигурност в обществото.
------------
А после нямало мъка по този свят....

2 коментара:

  1. Слави, не се ядосвай. Много по-страшни са манипулаторите, които пълзят във форумите и изместват коментарите в насока, заобикаляща неудобния, обикновено, политически проблем. До изборите ще имаме неудоволствието да ги четем.
    Тези тук са дребни проблеми. Никой не изпраща пари, без да си направи проверката. А ако е алчен, си заслужава съдбата :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Дразня се от това, че за ТЯХ, интернет наистина е опасен и то не за друго ами защото мрежата неможе да бъде контролирана като официозите и хората си казват истинското мнение за накадърносттта, алчността и лицемерието на сегащното управление...

    ОтговорИзтриване