понеделник, 30 март 2009 г.

Гадориите на другарката Масларова (или малко повече за поредната измама)

На официалния сайт на Министерството на труда и социалната политика с дата 20 март 2009 г. е публикувано следното съобщение:

Съобщения на пресцентъра
20-03-2009
Започва набиране на проектни предложения и кандидатстване по програмата за осигуряване на възможности за активно стареене

От днес започва набиране на проектни предложения по националната програма на МТСП “Осигуряване на възможности за активно стареене, пълноценно участие на пенсионерите в социалния живот и превенция на тяхното социално изключване” за 2009 г. Могат да кандидатстват физически лица, регистрирани по Търговския закон, и юридически лица и лица, желаещи да се включат в програмата. Реализирането на програмата ще започне от 21 април 2009 г.
Основната цел на програмата е превенция на социалното изключване на пенсионерите и създаване на възможности за продължаване на тяхното активно участие в социалния живот и след пенсиониране. Тя ще се реализира на територията на цялата страна и обхваща периода 21 април – 31 май 2009 г. и 1 септември – 30 ноември 2009 г.

Формулярът за кандидатстване, необходимите документи, които кандидатите следва да представят, както и обхватът, редът и условията за реализиране и финансиране на Програмата, са публикувани в раздел Документи.


Досещате се, че това е крачка напред към осъществяване на гениалната идея на Емилия Масларова да праща избиратели на море – естествено малко преди изборите и евентуално след това. Идеята е представена отдавна и е част от една мащабна програма, с която министерството на Масларова цели да осигури възможност за активно стареене на хората, като най-вероятно с това ще ги спаси от вероятността да остареят пасивно.
Много хора биха си казали – какво пък толкова, евтин (около 6,5 млн.лв. платени от джоба на данъкоплатеца) предизборен трик. Вярно е, жената разполага с властови ресурс и ако реши може да прати пенсионерите и на луната да стареят активно. Защо обаче ние трябва да плащаме?
Но не е само това. В самата процедура има доста моменти, будещи недоумение. Съдете сами:
• Обявата за набиране на проектни предложения е от 20.03.2009г.
• Крайният срок за подаване на проектни предложения е до 30.03.2009г.
Сами преценете възможно ли е фирмите, които имат желание да кандидатстват дали могат в рамките на тези десет дни ( които на практика са пет, защото 20-ти март е в петък а 30-ти март е в понеделник) да подготвят качествено проектно предложение. Отговорът е: ДА, ако знаят предварително за това.
Срокът за оценка на проектите е 10 (десет) дни.
И това ако не е чудо невиждано! Каква експедитивност, каква ракетна бързина. Тези в министерството на Масларова са страшни, явно са някакви свръхчовеци! Де да можеха и по другите програми да са такива бързаци, особено по Оперативната за човешки ресурси където се мотат с месеци и отхвърлят проекти с формални доводи.
Тук могат да се допуснат два варианта:
ВАРИАНТ ПЪРВИ – организирани са стотина служители, които да работят денонощно и в рамките на тези десет дни да оценят най-добрите проекти – могат да бъдат одобрени около 18 на максимална стойност.
ВАРИАНТ ВТОРИ – подават се точно толкова на брой проекти, колкото са необходими плюс два, три за интрига и естествено се избират НАЙ-ДОБРИТЕ.
И защо е това бързане? Много просто – първите пенсионери трябва да започнат да стареят активно на 21 април 2009г. – тоест изпълнението на програмата започва също толкова бързо. Изобщо цялата схема е потресаваща: в рамките на точно един месец се обявява процедура за набиране на проектни предложения, оценяват се, подписват се договори със спечелилите и започва изпълнението!!!
Да не се е чула лоша дума за Масларова! Дай боже повече като нея! МАСЛАРОВА-ПРЕЗИДЕНТ! СТАНИШЕВ – ГОСПОД!
• Момент, моля има и още.
Това е извадка от приложената форма на договор, който ще бъде сключен с изпълнителя:... Чл. 18. (1). Страните по договора се задължават да бъдат лоялни една към друга, да не разпространяват информация, относно финансовите си взаимоотношения, както и факти и обстоятелства, които биха засегнали интересите на всяка една от тях пред трети лица....
Това сега как да се разбира? Че страните трябва да бъдат лоялни помежду си е ясно. Но защо трябва да укриват информация? Да не би да е, защото правят нещо нередно? И кои са тези трети лица, които могат да засегнат интересите им? Ей, да не е прокуратурата???

Калина Балимезова

П.П. Започвам нова рубрика в която ще публикува авторски материали на хора които все още нямат блогове. Старта е с тази статия, любезно предоставена от Калина. Поздрави на ней и на пенсионерите!

6 коментара:

 1. Няма нищо чудно в това. Абсурдите в настояща България са вече на такава висота, че от тях могадт да се учат по света. Също като в поговорката:"Ти му казваш напусни, а то ти идва от другата врата...". Та скандалните ситуации са толкова мнага, че човек не знае откъде да ги започне. Аз лично преди години съм се "сблъсквала" с другарката Масларова и то по повод на тотално разминаване с три законови положения - на труда, на социалните грижи (преди още да ги слеят и още преди тя да стане министър) и на здравеопазването, през 2000г бе. Причината бе от личен характер. Съпругът ми бе определен с комисия ТЕЛК за първа категория. Като такъв той нямаше право да се регистрира в бюрото по труда. Получаваше великите тогава 52лв. пенсия, а мен ме съкратиха, защото тази пенсия била сигурен приход в семейството ми. Нещо повече! Когато пробвах да кандидатствам за социални помощи, ми бе разяснено следното: "Щом се установява, че синът ви и вие самата сте студенти, то не се считате за членове на вашето семейство. Дори напротив - съпругът ви и вашата дъщеря се изхранват незаконнно с вашата заплата..." Умерзена, реших, че ще получа разбиране от Масларова. След като изчаках най-търпеливо три часа да се наобядва в едно месно партийно барче, тя ме изслуша с нескрита досада:"Вие сте частен случай и не може да занимавате държавата със себе си..."
  В този смисъл - програмКата й е "чест"-ен случай и не бива да се хабите и с време, нерви, очаквания и с не на последно място, средства. Тази нейна поредна "щедрост" е или прах в очите на хората, или удобен вариант да закара роднините си на почивка.
  От друга страна, ако направим разбор на употребеното повествование в наименованието на програмата ще се посмеем на поредният абсурд:"активно стареене" т.е. ускорено стареене?! - всъщност може и да е права, останалите май ускорено ще стареят..., може би?!

  ОтговорИзтриване
 2. Любима Йорданова30 март 2009 г., 23:02 ч.

  Слави, много добра идея е да стимулираш и други хора да започнат да блогват. Статията е много добре написана и аз съм убедена, че скоро Калина ще има свой блог. Идеята поразява с намерението си да ни кара да остаряваме активно, т.е. колкото може по-скоро. Експертите на Масларова не са и чували за евфемистично говорене, за трета възраст вместо стареене. Това - първо. Второ - самата Масларова не е и чувала, че едно от основните изисквания на Европейската комисия към българските национални власти е именно прозрачността /а не укриването на информация/ в работата на националните институции.

  ОтговорИзтриване
 3. Любима Йорданова каза...
  Слави, много добра идея е да стимулираш и други хора да започнат да блогват.

  Мисля, че и коментарите в чужди блогове вършат добра работа...резултатът е 2 или повече в едно - четеш един интересен блог, а след всеки пост и мненията на други хора, т.е. не е необходимо и на всяка цена всеки да има блог - можеш да бъдеш активен блогър и така.
  Пък и блога ти, Слави е супер добър като теми и възможности за коментар.

  ОтговорИзтриване
 4. упссс...а за абсурдната мистърка - другарката Емилия Масларова...поредното безсмислено харчене на пари, но от "техните кандидати" и поредната предизборна наглост за замазване на очите на "техните избиратели".
  Уф...не искам заради нея да си намразвам нито името, нито част от биографията.

  ОтговорИзтриване
 5. Благодаря на всички за добрите думи! Пожелавам Ви много сила и усмивки... ще са ни нужни... повярвайте ми !

  ОтговорИзтриване
 6. ministerstvata sa se oqli zdravo
  no info za uvolnenata slujitelka v MRRB koqto napravila zabelejka zapusheneto taka e vuv vsicki slujbi.. grabvaite telefonite i skriti snimki pravete posle publikvaite v neta..

  ОтговорИзтриване