петък, 10 април 2009 г.

Езикът на цифрите

Математика е универсален език за общуване - благодарение на него сме се развили до това ниво. В основата е на всички науки и ключови религии. Стъпка към БОГ.„Добре”, ще кажат каже някой. „По-добре примат” ще каже друг. Въпрос на лична преценка и светоусещане. Аз лично предпочитам да се възползвам от благата на съвременния свят, да ползвам интернет, да плащам с кредитна карта, да се съпоставям и оценявам спрямо другите чрез цифри, да мога да си преброя пръстите, да се опитам пресметна размерите на Вселената, за да осъзная колко незначителен съм, да си поискам една мерна единица стока, която ми е необходима за да преживея, като я заплатя със съответните единици собствен труд. Ето защо гледам на цифрите просто като отражение на действителността, точно така, както бинарния код пресъздава същата тази действителност във виртуалния свят.

Тъй като работата ми се базира на цифри си позволявам да ги анализирам или с други думи, опитвам се да си обяснявам действителността. Работата ми от своя страна е свързана с ето тази таблица:

Нека анализираме цифрите в нея, за да направим опит да си обясним действителността. Имаме седем Оперативни програми на обща стойност над 6.6 млрд.евро. Към 27.02.2009 имаме получени траншове от ЕК в размер на близо 550 млн.евро. Имаме държава, която се крепи на икономика (ОП Конкурнтноспособност), която икономика реално е получила от преведените от ЕК близо 70 млн.евро, КОЛОСАЛНАТА сума от 130 078 (сто и трийсет хиляди и седемдесет и осем) евро. Ако трябва да съм честен, това е почти колкото стойността на жилището ми. Това значи ли, че от получени 69 151 825 евро (без националното съфинансиране) българските предприятия са получили помощ от ЕК в размер на едно жилище? Отговорът е: ДА. Малката подробност в случая е, че тези български предприятия, не получават парите директно от ЕК, а от МИЕ.
Следващия въпрос, който си задавам е колко служители в МИЕ са получили възнаграждения и в какъв размер общо за работата си по тази оперативна програма. Както казах по-горе това би трябвало да са единиците измерващи обема положен труд.

В нормална икономическа среда, все пак говоря именно за министерство на икономиката, резултатът от положения труд трябва да е поне равен на ресурса вложен в получаването му или 130 078 (сто и трийсет хиляди и седемдесет и осем) евро. Ако като данъкоплатци сме платили тази цена за този резултат бих го разбрал.

В същия ред на мисли може да продължим анализа до края на таблицата.

От получени (ГОЛЕМИЯТ ВЪПРОС Е: ПОЛУЧЕНИ ОТ КОГО?) близо 550 млн.евро сме получили (ТУК ОТГОВОРЪТ Е: НИЕ) малко над 23 млн.евро, като близо 14млн.от тях са ЗАРАБОТЕНИ от «Джуджето» на Оперативните Програми, а именно ОП Административен капацитет.

Изводите направете сами! Опитайте се да си обясните действителността.

Thanks@A.A.

2 коментара:

  1. Тя работата е ясна, ама къде са виновните?

    ОтговорИзтриване
  2. ВИНА винаги има - Каберне, Мерло, Мавруд и други ЧЕРВЕНИ, но ВИНОВНИ никога за сто и малко години не са се намирали!

    ОтговорИзтриване