четвъртък, 9 юли 2009 г.

Има опасност да свършат офицерските пагони на склад !!!

Почетно офицерско звание "полковник от медицинските служби" получи вчера примата на българската естрада Лили Иванова. Офицерският кортик беше връчен лично от военния министър Николай Цонев." - публикация в печата.


Военният министър вече произведе в офицерско звание друга дама – министъра на извънредните ситуации Емел Етем. Вицепремиерът от квотата на ДПС стана майор от резерва заради "бойкия си дух"."

Напоследък се забелязва нова мода в министерството на отбраната – министър Цонев раздава старши офицерски звания, както се раздават карти за почивка.След като връчи майорски пагони на г-жа Емел Етем, сега произведе в звание полковник и примата Лили Иванова.

Всички ние безкрайно уважаваме Лили Иванова и признаваме нейния огромен принос за развитието на българската естрада и популяризирането на българската култура. Но, произвеждането на редник в офицерско звание "полковник" е ,най-малкото ,странен и неудачен начин да се признаят нейните заслуги и което е най-важно това действие на Министъра на отбраната е грубо нарушение на ЗОВС, влязъл в сила на 12.05.09г.По време на своята служба офицерите от Въоръжените сили израстват в своето развитие в продължение на дълги години служба и след непрекъснато повишаване на своите теоретични знания и усъвършенстване на практическите си умения .Така например, за да достигне звание майор, на един млад офицер са му необходими минимум 12 години и завършена военна академия, за полковник - съответно 22 години безупречна служба и успешно завършен Генерал-щабен курс. Своеволното раздаване на офицерски звания е обида за техния труд. Не случайно по време на Сръбско-Българската война от 1885 г. в Българската армия най-старшият офицер е майор, просто за 7 години от Освобождението не е имало време да израснат офицери в службата си. Българските войски са командвани от капитани. Държавният глава и върховен главнокомандващ на БА - Княз Александър I е капитан. Тази война така и остава в историята – „войната на капитаните срещу генералите”. При избухването на Балканската война цар Фердинанд е поручик. Дали тези наши владетели не са можели да си присвоят ,дори и висши, офицерски звания ?. Те прекрасно са разбирали, че един такъв акт само ще девалвира офицерското звание. Този момент изглежда не е много понятен за Министър Цонев. Нашите уважения към почетените дами, но ако Лили Иванова с лека ръка е произведена "полковник", какво звание би поискал за себе си Върховния главнокомандващ – Президента на Републиката, може би Маршал или Генералисимус?

С горния си акт министър Цонев е нарушил два члена на ЗОВС, а именно чл. 154 и чл. 160, които гласят:

Чл. 154, ал.1 - Военнослужещите се повишават във военно звание последователно.

ал.2 - За особени заслуги към отбраната на страната военнослужещите могат да се повишават във военно звание и извън случая по ал. 1 по решение на министъра на отбранта. По реда на тази алинея може да се присвоява само първо офицерско звание или да се пропусне само едно звание.

Чл. 160, ал.1, т.5 - Пределната възраст за военна служба е:

- за офицерите със звание "полковник" - 55 години.

Доколкото ни е известно г-жа Иванова отдавна е прехвърлила тази възраст, за да й бъде присвоявано звание "полковник".

От друга страна е интересен моментът, че тази награда идва непосредствено след изборите за Народно събрание и то след като Лили Иванова участва в предизборната агитация, покрепяйки и агитирайки за Министър Цонев, кандидат от листата на НДСВ. Може би връчването на пагоните е, своего рода , заплащане за призива "Аз ще гласувам за Николай Цонев. Гласувайте и вие."Като не искаме в никакъв случай,да обидим наградените дами , ние призоваваме – Г-н Министър, усмирете своята жар ! Благодарение на Вашия творчески ентусиазъм, има опасност да свършат офицерските пагони на склад.

P.S.

Искрено се надяваме, че през оставащите му дни на власт, г-н Цонев няма да произведе някоя яхта в гвардейски кораб ....., например за особени заслуги към почивката на Министъра!

Клуб на българското войнство – ПП” ГЕРБ” - Варна

Няма коментари:

Публикуване на коментар