вторник, 28 юли 2009 г.

Модерниот поп-фолк текст или алтернативен начин да си кажеш какво искаш !


Теодора - Горещо Място

"Целуни ме на едно горещо място.
На кое ли? На морето, много ясно.
Заведи ме на луксозна яхта бяла,
по курорти,за които съм мечтала."

Харесват ми новите поп - фолк парчета...


Какво разбираме обаче от горецитирания текст на песента? Със сигурност разбираме няколко неща:

1. Лирическата героиня иска да бъде целуната, но не къде да е, ами на място което е с високи температурни показатели, т.е. тя има панически страх от ласките по студените места, като например в планината и би желала когато я милва любимия човек задължително да го извършва в подходяща обстановка и при подходящи температури. "Много ясно" добавя нотка на досада в началните изречения на припева, от което става видно, че лирическата героиня очаква от момъка й да знае добре за нейните заветни желания.

2. Девойката която изразява своите желание в припева на песента не е обикновенно момиче! Тя знае какво иска! Тя не може да отиде на морето със обикновен транспорт, което най - вероятни изключва мотриса, автобус, а дори и самолет. Разбираме за нейният вкус към лукса и способността на разпознаването на скъпите яхти от не толкова скъпите такива, т.е. белите яхти са хубави, останалите не стават за нищо и са само за плебеите. Все пак всеки втори балък от квартала има черна яхта и само се излага пред всички. Друг е въпроса, че в нашата не толкова добре разположена спрямо морето държава едва ли възлюбеният ще може да я заведе по далече от маршрута Свети Влас - Златни Пясъци - Балчик да кажем, но пък може би това е някаква метафора, тя най - вероятно не търси самото първично "завеждане" а по - скоро близостта с любимия.

3. Очевидно героинята е Българка. Тя харесва родните курорти и явно е мечтала за тях. Разбирам за завидното и желание да бъде разведена между чудните празни хотели на Златни Пясъци или на още по прекрасните бетонови възли в Слънчев Бряг и прилежащият му Свети Влас. Друг е въпроса ако ТЯ харесва не толкова модерните но пък силно балканско битови курорти като Приморско, Китен, Обзор и т.н.т., но пък ако харесва само лукса (което установихме по горе) ще и бъде максимално трудно да съчетае него със амбулантните търговци на разни боклуци из тези ми ти наши "курортни" градчета, хилядите кебапчийници и бозаджийници, понички, тениски "Секс инструктор", мръсните плажове, еФтините квартири, суджука дето се суши по терасите, миризмата на ракия и домашно вино, различните ромски оркестри по десетките кръчми, мръсотията, джипчиите, и прочие, т.е. очевидно е налице някакво вътрешно противопоставяне на изконните и желания - или незнае какво иска или просто мечтае за нещо различно от простото и скучно ежедневие в 105-ти блок в Люлин 6 или 405 у Владиславово... въпрос на вкус разбира се...

Очаквам следващите желания-послания към родната младеж, отправени от родните ни девойки, да бъдат също възпяти във весели поп-фолк песни, те ще помогнат да се опишат новите тенденции в необходимите неща които ние мъжете трябва да правим за да ги докараме до някаква душевна нирвана и освен това ще ни е по лесно за възприемане някак си. Колко романтично е само да не казваш на половинката си какво искаш, ами да създаваш лирика от всеки свой копнеж и желание. Могат да се възпеят например: нуждата им да бъдат обсипани с камъни "сУароцки", да се лъзнат зимъска по белите писти на чоБанско или пък за това колко много мечтаят за ония страхотни сандалки на лу Витон-а от само 120 ЕВРА дето си ги купила Мимито на промоция от "Мола" ... предстои интересно фолк - лято ;)

P.S. Простете за черния цвят на тази очевидно не толкова луксозна яхта....
Няма коментари:

Публикуване на коментар