петък, 21 август 2009 г.

Българските хотелиерски "шашми" a.k.a. на лъжата краката са къси

"Пристигналите на море гости с невероятни промоции за почивки изведнъж се оказват в капан. При настаняването става ясно, че изгодните цени са били валидни за март или октомври и хората трябва да доплащат за летните месеци. Други пък разбират на място, че трябва да сменят 2-3 хотела за седемдневна промоция, за да се запълвала легловата база. За тази "екстра" летовниците са поставени пред свършен факт. Трети, пристигнали с привлекателни оферти за 35 лв. на легло в двойна стая, научават на рецепцията, че трябва да плащат и комунална такса. Ако пък са и с малко дете, дължат по още 23 лв. на ден. Модерният през последните години ол инклузив на много места е в побългарен вариант. След като уж всичко е включено предварително в цената, чужденецът изведнъж научава, че е платил само за нощувки и храна. И че за чадър и шезлонг на басейна трябва да се бърка допълнително между 5 и 7 лв. на ден. В някои случаи от предплатения пакет се изключват и напитките, защото туристите злоупотребявали и се наливали денонощно. Родни тарикати стигат и дотам, че да печелят от минералната вода, като я подменят с чешмяна. Така прецакани туристи по схемата "български ол инклузив" си тръгват уверени, че никога повече няма да дойдат у нас.
При наемането на частни вили или стаи пък се прилага друг вид измама. Ниската цена се обявява за едно легло, но туристът е принуждаван да плаща всичките 3-4 в стаята. В пика на сезона пазарът е залят с хиляди обяви, които обещават морски изглед и лукс само срещу 10-15 лева! Това обаче е само в рекламата. Собствениците "случайно" пропускат да споменат дали обявената цена е за легло или за стая и когато летовниците пристигнат на място, разбират, че са излъгани. Обиграни хотелиери и ресторантьори прилагат всякакви номера, за да дерат клиентите си. Най-често срещаният трик е с допълнително начислена такса за кабелна телевизия, която естествено никъде не е обявена. Едва когато си е събрал багажа и си тръгва, туристът бива неприятно изненадан на рецепцията с новината, че дължи още 30-ина лева. Обяснението е, че кабеларката, която е гледал, струва по 3 лева на ден."

Типично за българина! Той никога не е можел да си представи живота в развитие. Винаги е искал да получи всичко сега и веднага, без да мисли за утре и без да има каквито и да било морални задръжки. Може ли да измами - мами и хич не му пука (понеже му липсва сиво вещество), че спечелените нечестно 20-50 лева днес всъщност са утрешната загуба на стотици хиляди. По този начин той копае собствения си гроб, но с голямо... вътрешно удовлетворение, че е надхитрил балъците (!) . Той не си дава сметка, че това надхитряне на балъците го доведе до най-голяма бедност. Колкото до шампионите по хитрост по морето, тяхната хитрост ще допринесе за още по-скорошно събаряне на безумните хотели ...уж фабрики за печалба. Не става! Трябва да се мисли, господа хитреци! Включително и за утрешния ден...

1 коментар:

  1. Аз съм една от тези, които се отказаха от българското черноморие. Живяла съм доста години във Варна и признавач, че този град ми харесва. Какво се случи обаче тази година. Реших да изкарам първата част от отпускат аси във Варна, като използвам момента да видя доста приятели. Безкрайно промотираните ниски цени по българското черноморие, понижени заради икономическата криза са пълна заблуда. Във всички заведения, който посетих цените бяха много по-високи от София. Реших да отида на плаж. Тогава дойде и поредното разочарование - плажа ми приличаше на WC. Не пожелах и да стъпя във водата, която очевидно беше доста мръсна. Спомних си колко чист град беше Варна миналата година и съжалих, че няма как да върна Времето назад. Както споменах сега живеяв София и много по близо и евтино ми е да отида на почивка в Гърция. В тази страна знаят какво е туризъм, както и чистота. Храната е безупречна, хотели има всякакви, но са чисти и не събират допълнително пари за "такса въздух" . Кафето в Гърция е 2евро, а фрапето 3Е, малко по скъпо от България, но срещу едно кафе мога да стоя на плажа цял ден без да плащам допйлнително за чадър и шезлонг. Освен това в Гърция правят фрапе, което не съм пила никъде в България.

    Българския туризъм загива, но аз няма д адам парите си, за да го спася.

    ОтговорИзтриване