петък, 14 септември 2012 г.

Морала или Закона?

Тези дни във социалната мрежа Фейсбук, упорито се върти историята на иконописеца Йордан Опиц, като същата е на път да се превърне в масова истерия (Защо ли ми напомня за "пиянството на един народ). Какво обаче се е случило всъщност? 
На 5 февруари 2007 г. "наркоманите" Мариан и Владимир влезли в кооперация на столичната ул. "Чаталджа", за да крадат. Опиц и съседи заключили външната врата, за да не избягат. Те обаче се пробвали през прозореца на площадката на първия етаж. Тогава се стигнало до стрелбата. Мариан успява да избяга ранен, но умира на път за болницата. На първа инстанция Опиц получава 10-годишна присъда, после апелативният съд я намалява на 7 г. Признат е за виновен по чл.115 - умишлено убийство. "Съмнителното им поведение не е давало основание на подсъдимия да провежда граждански арест с оглед защита на нечии интереси, каквито не са били поставени в риск, нито да използва пистолет, за да посрещне съпротивата на дееца"*, сочи съдът. Той приема, че има противоречие между Опиц и свидетелите за това дали Мариан е държал отвертка. До тук добре, обаче случаят се оказва не чак толкова елементарен, той наистина е извършил престъпление... решението на съда е правилно и съобразено със закона. По- скоро проблемът е морален...

Потресен съм обаче от факта че толкова българи се подвеждат по коментарите в пресата и в преекспонирането на случая и са готови да защиават един доказан убиец. Осъзнавате ли че се подвеждате по това кой какъв е по принцип в обществото, и доколко е полезен за него? Единия бил иконописец, другия бил наркоман. И какво от това?!? Той и хитлер така е избивал болните, недъгавите, евреите..., преценявал ги е по това какави са в обществото. Наистина ли искате да живеете в държава в която се толерират убийството като саморазправа с крадците?!? Как можете да бъдете сигурни че утре някой достоен и честен човек неудобен на сивата икономика няма да бъде разстрелян с оправданието че е наркоман или крадец какъвто не е... без съд и присъда... наистина ли искате да живеете в държава в която някой може да ви задържи в мазето си, което си е незаконно задържане и граничи с престъпление, ако кражбата не се установи и когато се опитате да избягате защото няма право да ви задържа, да ви разстреля спокоен че вероятно ще бъде оправдан - все пак всеки е свободен и невинен до доказване на противното акос те забравили. Прави чест на съда че не се е повлиял от общественото положение на убиеца и жертвата и е преценил конкретните обстоятелства. Осъзнавате ли че такива акции са камъни хвърлени по правата на човека и по демокрацията защото насаждат толерантност към саморазправа и незачитане на човешкия живот. Осъзнавате ли че такива акции за защита на убийци проправят път към диктатура и беззаконие, защото ако се допусне такава саморазправа дори към престъпници, утре същото ще се допусне и към неудобните и тогава в опасност ще бъде цялото общество. Срамувам се да чета как толкова хора са склонни да жертват демокрацията, върховенството на закона и човешки живот за някакава имагинерна, по - голяма сигурност за жалките си притежания... 

*ТУК можете да видите и присъдата на ВКС

2 коментара:

 1. Когато двама озверели от абстиненция наркомани влязат с взлом в дома ти (а те не влизат за да ти пеят коледни песни), и жена ти и децата ти са в същата къща, ти какво ще направиш? Ще телефонираш във върховния съд ли?
  Аз зареждам и стрелям. По-добре 5 години присъда, след 2,5 си вън от колкото цял живот по гробищата.
  И както е казал на Бойко Борисов дядо му: "Абе живия си е жив..."
  А като толкова си загрижен за демокрацията, нима в САЩ тя е толкова застрашена? Знаеш, че можеш да убиеш всеки, който ти е влязал в къщата.
  И коя е по-демократичната държава според теб? САЩ или България?

  ОтговорИзтриване
 2. Идеята е, че нещата не са само черни или само бели. Какво е направил наркомана, та да бъде застрелян? В апартамента на Опиц ли е бил, застрашавал му е живота ли, че не разбрах? И да - България е доста по - демократична страна от САЩ ;)

  ОтговорИзтриване