вторник, 9 октомври 2012 г.

Пушачите са номер едно!!!


Пушенето е физиологически необходим за организма на човек процес. Никотинът убива 36 вида микроби, като от тях 8 са вредни. Под действието на никотина първи загиват старите и слаби мозъчни клетки. Смолистите вещества, които се отлагат при пушенето по вътрешните стени на белия дроб затрудняват достъпа на въздух до алвеолите с което принуждават организма да увеличи благотворно притока на кръв в белия дроб.
Без пушене аналогичен ефект може да се получи само с интензивни занимания със спорт и сложни дихателни упражнения. Сам по себе си процеса на всмукване на дима и особено пушаческата кашлица се явяват естествена и необходима дихателна гимнастика.
Непушачът преждевременно износва своят организъм, работейки без почивка за цигара. А никотинът убива конят в човека. Паленето на цигара помага в профилактиката на сериозните психически разстройства. Пушещите се отвличат от производствените проблеми, шегуват се и се забавляват. Всяка усмивка продължава живота на човека с минута, а всяка цигара го съкращава с 3 минути. Тоест за всяка изпушена цигара, ако се усмихне човек 3 пъти и митическата вреда от никотина ще спадне на нула. Освен това временният недостиг на кислород, по време на пушенето кара мозъка след изпушването на цигарата да работи с удвоена ефективност. Това естествено не важи за непушачите, чиито мислителни способности намаляват експоненциално заради монотонната работа и кислородното пренасищане.
Пушачът сам си избира да пуши, като при това изпробва различни сортове цигари, пури, пособия като лули и мундущуци, сортове тютюн. Непушачите се лишават от всички тези познания и емоции с което ощетяват своят вътрешен мир.
Как да се пуши – това е много важен въпрос. Ако около пушачът се вихрят кълба от дим – то пуши дилетант, хвърляш на въздуха ценен материал. Истинският пушач дълбоко вдишва димът и дълго го задържа в дробовете си, където поема всички ароматни компоненти. Такъв човек е екологически по-безвреден от непушачите, защото употребява по-малко кислород.
Пушачът е по-пригоден за оцеляване в екстремни условия. В джобът му винаги ще се намери кибрит или запалка за палене на огън или за осветяване на пещера. При пушачът няма проблеми да заговори някой или да се запознае. Само трябва да му поиска огънче, държейки незапалена цигара в ръка. Тази терапия се препоръчва на силно стеснителни хора, които не могат да заговорят момиче в дискотеката. Да не забравяме, че момиче, гледайки един пушач как дърпа от цигарата си, го оприличава на смучещо биберон бебе на подсъзнателно ниво. И затова мъжете пушачи имат такъв успех сред жените. Обратното – мъж гледайки пушеща жена си прави същата аналогия, но с друг физиологичен смисъл.
Волевите качества на пушачите достигат необичайно високо ниво, особено в периодите им на отказване на пушенето. А непушачите никога са нямали волята да започнат да пушат, да кажем на 45 годишна възраст.
И в заключение – ако попитате някой – „Да имате да ми дадете два лева?” със сигурност ще получите отрицателен отговор, докато на въпрос „Да имате една цигара?” със сигурност ще получите и цигара и разговор по темата.'

2 коментара:

 1. За сравнение искам да дам и какво съдържа една обикновена цигара.
  Колекция от близо 4000 химикала в резултат на горенето.
  Амоняк - Амонякът не само извежда никотин от тютюна, но и помага да се усвои от белия дроб. Самият амоняк бързо се окислява в кръвта, но опасността от поражение на кръвните клетки все още не е напълно изследвана.
  Ацеталдехид Етанол C2H4O - Дори малка доза може да раздразни очите, кожата, респираторния тракт на хора и животни. Води до отлагания в бронхите.
  Левулинова киселина - Тя притъпява чувствителността на респираторния тракт към дима, което подтиква към повече засмукване и по-дълбоко задържане. Води и до проникване на никотина в невроните, които са устойчиви според някои изследвания.
  Катран - Тази съставка често служи да се прикрият много опасни химикали понеже е поставена като съдържание на опаковката. Лепкавата съставка на дима може да покрие като лепило всякаква повърхност около цигарата, най-опасна е в дробовете, там при редовно пушене се блокират важни съдове, полепва черна лепилообразна маса водеща до дразнене и дихателни проблеми и в повечето случай на рак.
  Кадмий - Ниско съдържание, но силно токсичен и опасен метал. Уврежда бъбреците, мозъка и черния дроб, натрупва се в организма.
  Тулол - Силно токсичен ароматен химикал, подсилва миризмата на дим, среща се при не добре изгорели органични вещества, дори и от ауспусите на двигателите. Широко приложение в индустриалната и битова химия, включително и за масла.
  Бързо се абсорбира в кръвните клетки и се отлага в мастните тъкани, може да остане в тялото за дълго. Ползва се в медицината като успокоително, тъй като силно подтиска нервната система.
  Въглероден окис - Въглеродният окис води до окисляване на кислорода в кръвта, което буквално сгъстява кръвта и предизвиква множество проблеми от треперене на крайниците, забавяне на растежа до неадекватност на нервната система. Най-видими са преките смущения в сърдечно-съдовата дейност, надебеляването и изпъкването на вените.
  Цианид - Силно отровен! Води до главоболие, замаяност, слабост, гадене и повръщане. В по-големи количества и до задушаване и смърт. Разновидност на обикновения цианид е ползвана през войната в концлагерите.
  Н-нитроамини - Смущават метаболизма, което се отразява и на ДНК-то. При комбинация с алкохол ефектът им се засилва
  Бензоат - Отлага се в черния дроб, свързва се с други реагенти в опасни съединения. Уврежда белия дроб и предизвиква астма и енфизем в децата на пушачите. Съдейства за развитието на левкемията.
  Формалдехид - Главната му употреба е за торове, бои, дeзинфектанти, обезпаразитители, консерванти и очистващи флуиди. Причинява алергична реакция и състояние подобно на астма, главоболие, замайване, влошаване на координацията, дразнене на очите, сухо и възпалено гърло, безпокойство при сън, чувство за жажда и други заболявания.
  Никел - Широко се ползва в индустрията, при неръждаемата стомана, цветните и черни сплави, монетите и алкалните батерии.
  Никелът увеличава риска от рак и гастроентерологичните проблеми, води до респираторна инфекция и алергични екземи.
  Полоний - 210 - Полоният е неустойчив радиоактивен елемент. Той излъчва за кратко, но бързо голяма доза алфа частици, които могат да увредят кожата. При пушенето полоният навлиза в дробовете, където липсата на предпазваща кожа, води до опасни последици за органите и кръвта.
  Акролеин - Съдържа се в дима. Това е газът със специфичната тютюнева миризма и най-голямо съдържание в дима. Комбинира се с формалдехида и ацеталдехида в канцерогенен коктейл. Понякога функционира като арсеника и кадмия или като хидроцианида, унищожава космите cilia, които абсорбират токсини. Уврежда ДНК молекулите и пораженията му са като при ракови образувания в белите дробове. Пушекът съдържа до 1000 пъти повече акролеин от други вредни вещества.

  ОтговорИзтриване
 2. Какво ще стане, ако още сега се откажете от цигарите?
  След 20 минути кръвното ви налягане ще се нормализира;
  След 8 часа нивото на въглеродния окис в кръвта ще намалее наполовина, а нивото на кислорода ще влезе в норма;
  След 48 часа ще намалее рискът от инфаркт. Организмът ви ще се прочисти от никотина и вкусът и обонянието ви ще се възстановят;
  След 72 часа ще спадне напрежението във вашите бронхи и ще се увеличи мощта на белите дробове;
  След 2 седмици кръвообращението ви ще се ускори и ще продължи да се подобрява през следващите 10 седмици;
  След 3-9 месеца кашлицата и проблемите с дишането ще изчезнат, тъй като ще се увеличи обемът на белите дробове с 10%;
  След 1 година рискът от инфаркт ще спадне наполовина;
  След 5 години вероятността да получите удар ще бъде същата като при непушач;
  След 10 години вероятността да развиете рак на белите дробове ще бъде същата като при непушач

  ОтговорИзтриване